Szent László Plébánia története

A plébánia egyházmegyei vezetése

1950-1990-ig egyházmegyés plébániaként működött a Szent László Plébánia. Plébánosai voltak: Bodnár János, Virágh János, dr. Balogh Imre, dr. Regős Gyula, Marosi János, mint plébánosi jogkörrel rendelkező adminisztrátor.

Képek az 50-es évekből:

Az 1980-as évekre felépült az Újkert és a Vénkert lakótelep, melyek egyenként is kisvárosnyi lakossal rendelkeznek. Az addigi kápolna korszerűtlenné vált, s Regős Gyula plébános és Marosi János atya, plébániai adminisztrátor – Kálmán Ernő mérnök tervei alapján, Zsuga Miklós építész kivitelezésében – felépítette a mai templomot. Alapkövét 1982. március 28-án tették le, és 1983. június 26-án Udvardy József Szeged-Csanádi megyéspüspök szentelte fel. A szentelésre elkészült a harangláb, ahova a Szent József nevű harang került. Az addigi kápolnát hittanteremmé, pap- és kántorlakássá valamint plébániai irodává alakították át.

A templom alapkőletétele és építése:

Kálmán Ernő építész a templom építéséről

A templom építése képekben

Az új templom képeiből:

A templom faragott díszítéseit Nagy Ferenc tabi (későbbi Nemzeti Örökség-díjas) faragóművész készítette, s 1986-ban illetve 1988-ban lettek felállítva. 1987. júniusában helyezték el a templomkertben Szent László mellszobrát, melyet Till Aran szobrászművésznő készített. 1989-ben új plébánia és közösségi ház építését kezdte meg Marosi János plébánosi jogkörrel rendelkező irodavezető.